‘Verandering Verzekerd’ … als je in beweging komt!

Stilzitten is er niet bij tijdens het evenement Verandering Verzekerd, donderdag 4 juni in Rotterdam. Tijdens de ‘opwarmer’ moeten alle deelnemers al gaan staan en met onbekenden in gesprek over hun loopbaan. En als er stellingen op tafel komen, kan iedereen actief meedoen op zijn telefoon. De boodschap is duidelijk: de verzekeringswereld moet in beweging komen. “Want de arbeidsmarkt is in beweging, dus wij moeten meebewegen.”

Het evenement is bedoeld als startsein om aan de slag te gaan met de Sociale Agenda; een gezamenlijke visie van verzekeraars en vakbonden op de veranderende arbeidsmarkt. De aanwezigen reageren via hun telefoon op stellingen. “Wat heeft het werkklimaat in de verzekeringswereld nodig voor de toekomst?”, zo luidt een vraag. “Vertrouwen”, meent Sandra Hendriks, bestuurder bij CNV Dienstenbond en lid van een panel op het podium. “Creativiteit”, vindt Carla Kiburg van FNV Finance en eveneens panellid. En Emanuel Geurts, bestuurder bij De Unie: “Zelfregie! Werknemers moeten de regie nemen, maar werkgevers moeten hen dan wel het vertrouwen geven.”

Eigen kracht
Werknemers én werkgevers moeten dus allebei investeren in de toekomst. Zoals dagvoorzitter Henk Strating het noemt: “Veranderen doe je samen.” Maar hoe gaan werkgevers en werknemers in de praktijk, dus met concrete acties, om met de veranderende arbeidsmarkt? In kleine groepen gaan de deelnemers hierover in gesprek. In groep tien is iedereen het erover eens: Kennis opdoen en ervaring uitwisselen zijn nu de belangrijkste acties. Cleo Glerum van Atradius: “Iedereen staat tenslotte voor dezelfde dilemma’s.” Bijvoorbeeld  medewerkers die al dertig jaar hetzelfde werk doen en van wie onduidelijk is wat hun talent is. “Je zou iedereen meer in zijn eigen kracht moeten inzetten”, meent Ingeborg Koot-Nijs van De Goudse. Daarvoor blijkt open communicatie nodig, actieve medewerkers én de inzet van goede managers.

Oogst van de dag
Alle groepen schrijven op een A4 wat zij denken dat nodig is de komende tijd. Als afsluiting van de middag vat dagvoorzitter de Groep.JPGoogst samen: “Flexibele en evenwichtige arbeidsverhoudingen, waarin de sociale partners elkaar versterken”, is er een. Een enkel uitroepteken op een A4 trekt de aandacht. Uitleg van de groep: “We zijn het erover eens dat het tijd is voor actie.” De urgentie wordt duidelijk door alle aanwezigen gevoeld. Ook woorden als verbinding, vertrouwen en dialoog komen meerdere malen voorbij. De laatste groep zet als antwoord de muziek aan, waardoor het nummer ‘Times Are Changing’ van de band Di-rect door de ruimte schalt.

Platform verandering verzekerd.nl
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat alle aanwezigen na het congres weer ‘indutten’. Om actie te stimuleren presenteert Jessica Boonekamp van het Verbond van Verzekeraars een nieuw online platform: www.veranderingverzekerd.nl. Om kennis te delen, te discussiëren en inspiratie op te doen. Want: “Laat het niet bij deze mooie middag. Hopelijk zijn jullie de ambassadeurs die verandering in gang zetten, zodat verandering ook echt is verzekerd.”