Duurzame inzetbaarheid heeft aan de ene kant te maken met aansluiten op marktontwikkelingen en technologische vernieuwingen en andere kant met de personele samenstelling en arbeidsmarktontwikkelingen. Hoe je daarmee omgaat, beschrijf je in de visie op duurzame inzetbaarheid en in het bijgaande beleid. In dat beleid mogen de volgende drie thema’s in ieder geval niet ontbreken:
- Visie en beleid op gezonde loopbanen
Duurzaam inzetbaarheidsbeleid is gericht op het optimaal inzetten van personeel, nu en in de toekomst. Het gaat om synergie met en de verbinding tussen taken, functies, sfeer, leiding en ontwikkelmogelijkheden. Hoe je dat opstelt? Er zijn instrumenten die helpen bij:
- hoe je een visie op duurzame inzetbaarheid maakt.
- hoe je ervoor zorgt dat deze visie integraal in het beleid is terug te vinden. Dat kan met de Checklist Duurzame Inzetbaarheid. Hiermee onderzoek je wat je organisatie al doet wat betreft leiderschap en werkprocessen. En waar verbetering mogelijk is.
- hoe je de visie en wensen vertaalt in een beleidsplan. Daarbij helpt het Stappenplan opzetten beleid.
- hoe je ontdekt wat duurzaam inzetbaarheidsbeleid je oplevert.
- Een goede personeelsplanning
Voorwaarde bij duurzame inzetbaarheid is het toekomstgericht vaststellen van de personeelsbezetting – denk aan leeftijd, belastbaarheid en kwaliteit. Dat stelt je in staat om in werving en trainingen aan te sluiten bij wat nodig is. En denk ook aan het monitoren van ziekteverzuim en bijbehorende beleidsinvesteringen. Kom je er niet uit? Gebruik bijvoorbeeld de Rekentool Strategische Personeelsplanning. - Levensfasebewust personeelsbeleid
De levensfase waarin een medewerker zich bevindt, heeft invloed op zijn of haar behoeften en mogelijkheden. Zo willen starters ervaring opdoen en gerichte feedback ontvangen. Levensfasebewust personeelsbeleid gaat dan ook over duurzame en optimale inzetbaarheid van medewerkers door aan te sluiten bij zijn of haar levensfase.
- Ontdek welke levensfasen je kunt onderscheiden
- En lees over de specifieke thema’s die je hierbij in je beleid kunt opnemen.
- Is jullie huidige beleid leeftijdproof?
- Ontdek de risico’s van iedere levensfase, maar ook de kracht. En lees per levensfase waar je tijdens een functioneringsgesprek aandacht aan kunt besteden.